Animale aeriene

    Vulturii plesuvi (Haliaeetus leucocephalus) mai sunt numiti si vulturii cu cap alb sau acvila cu cap alb. Ei traiesc aproape in toata America de Nord, din Alaska si Canada in partea de nord a Mexicului. Aproape o jumatate din cei 70.000 de vulturi plesuvi din lume traiesc in Alaska. Coasta de nord-vest a Americii de Nord este de departe cea mai mare fortareata a acestor pasari maiestuoase. Pestii morti sau care trag sa moara sunt o sursa importanta de hrana pentru acestia. Vulturii fac parte din familia Accipitridae, care include soimul si uliul. Ornitologii si biologii au clasificat aceste pasari in patru grupe, in functie de caracteristicile fizice si de comportament. Vulturul plesuv este un vultur de mare, care se hraneste cu peste. 
Exista doua specii de vulturi plesuvi. Vulturul "sudic", Haliaeetus leucocephalus leucocephalus, care traieste in statele cu iesire la Golful Mexic, din Texas si Baja California pana la Carolina de Sud si Florida. Vulturul plesuv "nordic", Haliaeetus leucocephalus alascanus, traieste in partea nordica a continentului. Vulturul plesuv "nordic" este putin mai mare decat cel "sudic". Studiile au demonstrat ca vulturii "nordici" zboara in statele de sud si Mexic, iar vulturii "sudici" zboara spre nord, in Canada. Din acest motiv, in literatura recenta, s-a renuntat la subspeciile "nordice" si "sudice" de vulturi plesuvi. 
Vulturul plesuv a fost declarat oficial specie amenintata cu disparitia in 1967, in toate zonele Statelor Unite de la sud de paralela 40, printr-o lege care a precedat Documentul Speciilor pe cale de disparitie din 1973. Pana in 1995, vulturul plesuv s-a aflat pe lista speciilor pe cale de disparitie, din Documentul mai sus amintit, in 43 din cele 48 de state continentale, si pe lista speciilor amenintate cu extinctia in Wisconsin, Minnesota, Michigan, Washington si Oregon. In iulie 1995, Departamentul pentru pesti si animale salbatice din SUA a actualizat situatia vulturilor plesuvi din cele 48 de state continentale la "specie amenintata". Incepand cu data de 28 iunie 2007, vulturul plesuv nu mai e o fiind specie pe cale de disparitie. Documentul de protectie a vulturului plesuv interzice prinderea, transportul, vanzarea, schimbul, comertul, importul si exportul acestei specii.


    Zaganul sau vulturul barbos(Gypaetus barbatus) se deosebeste de ceilalti vulturi prin faptul ca are capul complet acoperit cu pene, iar zborul sau se aseamana cu cel al soimilor.  Patria acestei pasari o formeaza lanturile muntoase ale Caucazului, Alpilor, Pirineilor, ale Asiei Mici si Himalaya. In Europa de Sud-Est numarul de exemplare este mai mic, zaganii apar la altitudini de 1500-3000 m. In tara noastra acest maret vultur a existat cu ani in urma, el a fost vanat de ornitologi pentru studii si imbogatirea colectiilor. Ultima data a fost vazut un exemplar de catre vanatorii mehedinteni, in zona Pesterii Topolnita, in anul 2009. Multe exemplare populeaza partea de nord, est si sud a Africii: Kenya, Tanzania, Sudan, Etiopia, Lesotho, Uganda si altele. 
Zaganul face parte din ordinul Falconiformes, familia Accipitridae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Zaganul este unul dintre cei mai mari vulturi din Lumea Veche, avand lungimea corpului de 1-1,2 m, deschiderea aripilor de 2,3-2,8 m si greutatea de 4,5-7 kg. Are aripile uriase, lungi, putin inguste si unghiulare, de culoare neagra cu nuante cenusii. Coada este lunga si lata, cu pene ce au acelasi colorit ca si aripile. Pe partea ventrala a corpului penajul este ruginiu cu nuante galbene, pieptul ruginiu-inchis, iar capul cu nuante mai deschise. Interesanta este barba sa neagra ca la tap si petele negre de pe cap, din zona cuprinsa intre ochi si cioc. De aceea a fost numit si vulturul barbos. Cele doua sexe au penajul asemanator, ele se diferentiaza doar prin fapul ca femela este putin mai mare decat masculul. 
Ochii au irisul de culoare galbena, iar in jurul lor prezinta cate un inel din piele rosie. Picioarele sunt robuste, acoperite in partea superioara cu pene, iar degetele groase se termina cu gheare ascutite si foarte bine dezvoltate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu