Animale domestice

    Cainii, sau mai exact stramosii cainilor din ziua de astazi, au fost imblanziti acum aproximativ 15.000 de ani in urma. Domesticirea cainelui este benefica pentru amandoi, in primul rand pentru om ca il apara si ii tine de urat si pentru animal pentru ca are un adapost, este hranit, ingrijit, etc. 
Nu oricine poate si este in stare sa aiba grija de un caine. A avea grija de un caine inseamna mai mult de a-i da de mancare si a-l scoate afara sa-si faca nevoie. Daca nu esti atent la nevoile lui aceste se imbolnaveste mai devreme sau mai tarziu si moare, in plus se mai si chinuie. A avea un caine inseamna sa fii in stare sa il cresti si sa ai grija de el toata viata lui. 
Multi spun ca a avea un caine este ca si cum ai un copil si in anumite privinte au dreptate. Trebuie sa il hranesti, sa il speli, sa in inveti cateva reguli pentru a putea comunica cu el, sa fi atent si la nevoile lui, etc.
In functie de marime, rasa si metabolism cainele va manca mai mult sau mai putin. In general cainele nu este un animal mare deci nu va manca mult. 
Hrana pe care o dati cainelui trebuie sa fie echilibrata si cat mai diversificata. Acest lucru este important, dar nu este o problema pentru cei care ofera animalului mancare gatita. Ei nu vor manca aceeasi hrana mai mult de 2-3 zile, deci nici cainele. Din fericire putine sunt cazurile celor care au un caine de rasa care-l hranesc numai cu un singur tip de mancare. E ca si cum ar manca ei numai varza 15 ani de zile. Corpul, fie el de om sau de animal, are nevoie de multe vitamine pe care le ia din diferitele tipuri de mancare. 
Cand vine vorba de alimente este bine sa aveti o lista, la inceput, cu ce nu are voie sa consume cainele. Varza si porumbul in cantitati mari strica la stomac (corect era strica stomacul, dar expresia este a te "strica la stomac"). Cainii nu au voie ciocolata, este toxica pentru ei. 

     Pisica de casa, pisica domestica sau mata este un mamifer din ordinul carnivorelor, familia Felidae, subfamilia Felinae (feline). Este alaturi de oameni de peste 9500 ani si in prezent este cel mai cunoscut animal domestic in toata lumea.  Pisica este foarte apropiata de pisica salbatica europeana (Felis silvestris silvestris). Pisica traieste in stransa legatura cu oamenii de cel putin 3500 de ani, fiind folosita de catre egipteni pentru a tine departe soarecii. In ciuda domesticirii, pisica nu a pierdut abilitatea de a trai in salbaticie, unde formeaza colonii. Potrivit studiului publicat in Journal of Archaeological Science, egiptenii au fost cei care au transformat pisicile in animale domestice. 
 
  Conform unor studii de specialitate: 
  • Un copil care creste cu un animal in casa isi dezvolta un sistem imunitar mai puternic, este mai rezistent la agenti patogeni, este mai putin predispus la alergii, se imbolnaveste mai greu si este in general mai sanatos decat ceilalti copii. 
  • Un copil care creste cu un animal in casa invata sa isi asume responsabilitati, este mai putin egoist si se adapteaza mai bine social decat alti copii. In plus, el nu va avea manifestari violente nici fata de animale, nici fata de oameni - isi va dezvolta o personalitate echilibrata si isi va ascuti simtul de observatie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu