Animale salbatice

    Avem o tara cu numeroase animale salbatice la campie, munte sau mare. In lume vanatoarea excesiva, braconajul si distrugerea habitatului natural duce la punerea in pericol a multe specii. Speciile de animale domesticite au adus beneficii omului si au avut un impact important asupra pamantului. Multe animale salbatice au semnificatie religioasa in diferite parti ale globului. Dintre aceste specii fac parte elefantii, serpii, soimii si alte animale.


   Lupul face parte din familia Canidae alaturi de caine, vulpe, sacal si enot. Denumirea lui stiintifica este Canis lupus. 
Desi nu estecel mai mare carnivor sau cel mai puternic carnivor acesta s-a impus inca din cele mai vechi timpuri. A fost simbolul dacilor si a altor popoare antice, chiar romanii avandu-l ca semn al inceputurilor lor (legenda lupoaicei ce i-a hranit pe Romulus si Remus). Alimentatia si dentitia sunt tipice pentru un carnivor. Desi la nevoie poate fi si omnivor, putand supravietui si cu fructe sau alte vegetale, consumand chiar si scoarta de copac, lupul prefera totusi carnea. 
Se comporta ca vanator cat si ca necrofag, fiind un factor important in pastrarea echilibrului natural. Acolo unde lupii au fost eliminat a avut loc o prabusire a echilibrului ecologic, acest lucru a facut necesara reintroducerea sa in multe tari care il eliminasera. 
Lupul mananca aproape orice vietate: de la broaste si larve, iepuri si alte animale mici, la mistreti, Lupi, magari, boi si chiar ursi. 


   Leul supranumit si regele animalelor, Panthera leo - leul, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae.  Desi pana acum circa 10.000 de ani magnificul leu era, dupa om, cel mai raspandit mamifer terestru mare, astazi leul asiatic este pe cale de disparitie, iar leul african este declarat specie vulnerabila. 
Leii sunt un simbol care apare des in heraldica familiilor regale si cavaleriei. Apar pana si in arta Chinei, desi nu au trait niciodata acolo.  Nici un alt animal nu a primit mai multa atentie in arta si literatura. In Biblie este amintit de 130 de ori. In arta epocii pietrei, in special in picturile rupestre, se intalnesc frecvent desene reprezentand lei. 
Leii sunt pradatori exclusivi carnivori, foarte puternici, care vaneaza mamifere mari, printre preferatele lor enumerandu-se: antilope gnu, antilope impala, zebre, bivoli, mistreti salbatici etc. Femelele leu vaneaza de obicei in grup, aplicand strategia furisarii pana in apropierea victimelor. Cel mai adesea, cateva femele incercuiesc turma din mai multe puncte, urmand sa atace brusc si violent individul cel mai apropiat. 
Desii coltii leilor sunt foarte ascutiti si au dimensiuni impresionante (pana la 8cm lungime), prada este cel mai adesea omorata prin strangulare. 
Un leu poate manca la o singura masa chiar si 30kg de carne. Prazile de dimensiuni mici sunt mancate pe loc, iar cele de dimensiuni mari sunt adesea tarate pana pe teritoriul grupului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu